19 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

MARŢI 13 IULIE – ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE „ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi va desfășura în data de, 13 Iulie 2021, mai multe activităţi dedicate „Zilei Informării Preventive” din România – Marţi 13 „ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!”

Această zi a fost declarată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) drept „Ziua Informării Preventive”, începând cu anul 2011, fiind identificată această oportunitate de diseminare a informaţiilor cu caracter preventiv în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi vor distribui cu această ocazie fliyere şi pliante care conţin măsuri şi reguli de prevenire a incendiilor, cât şi diverse informații legate de adoptarea unui comportament corespunzător în cazul producerii unor situații de urgență.

De această dată, de Ziua informării preventive, Marţi 13, vor fi organizate mai multe activităţi în care vom interacţiona cu cetăţenii, astfel că vor fi amplasare şi puncte mobile de informare în pieţele publice şi în locurile centrale din localităţile judeţului.

Totodată, pe cât de mult posibil, vom transmite mesajele noastre către cetăţeni prin mijloacele cele mai sigure, anume prin mediul virtual, cu ajutorul paginii Web a I.S.U. Călăraşi www.isucalarasi.ro şi cu ajutorul reţelelor de socializare, Facebook şi altele. „ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!” Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat şi în acest an iniţiativei derulată la nivel european, astfel că marţi 13 Iulie, în municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării va fi marcată „Ziua Informării Preventive”.

Desfăşurate sub sloganul „„ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ””, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.. Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe, iar principalele cauze care duc la apariția incendiilor sunt: coşul de fum defect sau necurăţat – 34%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 22%, mijloacele de încălzire – 17% şi fumatul şi focul deschis -13% .IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare ce au ca scop informarea cetățenilor asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii pro-active în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului de victime.

În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc!”.

Atunci când vine vorba despre prevenirea situațiilor de urgență, rolul populației este unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi – Plt adj sef Tataranu Stefan-Ovidiu