20 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

Inspectorii ITM Călăraşi va verifica respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000

Întrucât în perioada următoare pe teritoriul judeţului Călăraşi sunt atenţionări privind temperaturi ridicate extreme, solicităm angajatorilor să respecte prevederile “Ordonanţei  de urgenţă nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”.

În sensul OU 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37 grade C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele temperatură – umiditate depăşeşte pragul valoric de 80).

Menţinerea temperaturilor extreme pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, obligă angajatorul la aplicarea prevederilor Ordonanţei 99/2000. 

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă ale angajaţilor care lucrează în aer liber, acestea fiind:

-reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;

-alternarea efortului dinamic cu cel static;

-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

Pentru persoanele care lucrează în spaţii închise trebuie să se asigure şi ventilaţie şi un microclimat adecvat la locurile de muncă.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt asigurate următoarele condiţii de muncă:

-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

-asigurarea echipamentului individual de protecţie corespunzător.

În cadrul controalelor efectuate la angajatori, ITM Călăraşi va verifica respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, iar pentru nerespectarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica sancţiuni contravenţionale.