28 martie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

Prefectura

RADIOGRAFIA UNITĂȚILOR SANITARE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, ÎN CONTEXTUL UNUI NOU VAL AL PANDEMIEI DE COVID-19

La nivelul județului Călărași, se iau toate măsurile necesare pentru o acțiune cât mai eficientă în situația creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire și spitalizare a pacientilor COVID-19.

Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a solicitat Direcției de Sănătate Publică informații cu privire la stocurile de medicamente, starea tehnică a instalațiilor de oxigen, aprovizionarea cu oxigen, numărul concentratoarelor de oxigen existente și necesarul acestora, informații cu privire la înființarea centrelor de evaluare a pacientilor în ambulatoriile spitalelor implicate în tratarea pacienților infectați cu SARS-COV-2, date cu privire la resursa umană necesară tratării pacienților COVID-19, în unitățile sanitare de pe raza județului Călărași, în situația unui nou val al pandemiei.

În baza datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași, situația este următoarea:

  • toate spitalele din județ au, la data prezentă, stocuri de medicamente necesare tratării pacienților infectați cu SARS-COV-2, urmând ca în funcție de evoluția cazurilor la nivel de județ și în funcție de modificările ce vor surveni în ghidurile de diagnostic și tratament să se realizeze aprovizionarea necesară
  • starea tehnică a instalațiilor de oxigen din spitalele care dețin rețea de distribuție de oxigen (Spitalul Județean de Urgență Călărași și Spitalul Municipal Oltenița) este una corespunzătoare, cu funcționare conform normativelor;
  • nu există probleme în aprovizionarea cu oxigen.

Situația concentratoarelor de oxigen arată astfel:

  • Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași are un număr 50 de concentratoare iar necesarul de suplimentare este de 20 de concentratoare de oxigen (10 l/min);
  • Spitalul Municipal Oltenița are 25 de concentratoare capacitate 5 l/min și 15 de 10 l/min și consideră că nu este necesară o suplimentare a numărului acestora.
  • Spitalul Orășenesc Lehliu Gară are 10 concentratoare de 10 l/min și un necesar de suplimentare de 5 concentratoare (10 l/min);
  • Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași dispune de 26 de concentratoare și are un necesar de suplimentare de 9 concentratoare (10 l/min);
  • Spitalul Săpunari are, în acest moment, 8 concentratoare de 5 l/min și 4 de 3 l/min și un necesar de suplimentare de 4 concentratoare de 10 l/min.

În ceea ce privește înființarea centrelor de evaluare a pacienților, în spitalele implicate în tratarea pacienților infectați cu SARS-COV-2, Direcția de Sănătate de Publică a județului Călărași a transmis următoarele:

“ Menționăm că au fost demarate discuțiile cu spitalele pentru înființarea centrelor de evaluare a pacienților COVID-19 și concluzionăm că nici un spital din județ nu poate organiza centru de evaluare în ambulatoriul de specialitate.

Centre de evaluare ( în funcție și de normele care vor reglementa funcționarea lor) urmează a se înființa în Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași și la Spitalul Municipal Oltenița, singurele care asigură accesul permanent la servicii de laborator și imagistică.

La Spitalul Județean de Urgență din Călărași a fost identificat locul unde va funcționa centrul de evaluare, va fi organizat la parterul spitalului, extindere corp B, cu acces facil către serviciile de laborator de analize medicale și de radiologie și imagistică medicală și va funcționa cu 12 paturi spitalizare de zi. La Spitalul Municipal Oltenița încă nu a fost indentificat locul, având în vedere și deficitul de spații prin demararea lucrărilor de reabilitare la ambulatoriul de specialitate al spitalului și necesitatea mutării provizorii a cabinetelor.

Propunerea Spitalului Municipal Oltenița transmisă DSP Călărași a fost spațiul destinat triajului pacienților, propunere ce nu poate fi avizată, fiind necesară idenficarea unei alte soluții.

De asemenea, o problemă majoră la Spitalul Municipal Oltenița, în condițiile în care celelalte secții își vor continua activitatea, o va reprezenta asigurarea medicilor pentru funcționarea centrului de evaluare”.

Cea mai mare problemă a județului Călărași, în lupta împotriva COVID-19, o reprezintă deficitul major de personal medical.

Potrivit DSP Călărași, deficitul de personal medical, în principal medici, în unitățile sanitare cu paturi, din judetul Călărași, este foarte mare, motiv pentru care numărul maxim al paturilor dedicate ATI COVID-19, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Călărași este de 13, în timp ce la celelalte spitale nu pot fi propuse paturi ATI COVID-19 (2 spitale monospecialitate fără secție/compartiment ATI, Spitalul Municipal Oltenița și Spitalul Orășenesc Lehliu Gară fără linie de gardă ATI, în spitalul Municipal Oltenița fiind încadrați 2 medici ATI iar la Spitalul Orășenesc Lehliu Gară 1 medic).

În adresa primită de la DSP se mai arată că Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași are un deficit în ceea ce privește încadrarea cu personal medical superior după cum urmează:

  • în specialitatea Anestezie Terapie Intensivă deficit de 9 medici
  • în specialitatea Pediatrie deficit 3 medici
  • în specialitatea Neurologie deficit de 2 medici
  • în specialitatea Medicină de Urgență deficit de 5 medici
  • în specialitatea Cardiologie deficit de 3 medici
  • în specialitatea Radiologie Imagistică Medicală deficit de 2 medici
  • în specialitatea Boli Infecțiose deficit de 1 medic
  • în specialitatea Pneumologie deficit de 1 medic Spitalul Municipal Oltenița prezintă un deficit în ceea ce privește încadrarea cu personal medical superior după cum urmează:
  • în specialitatea Anestezie Terapie Intensivă deficit de 2 medici
  • în specialitatea Medicină de Urgență deficit de 3 medici

în specialitatea Medicină Internă deficit de 3 medici. “Ne aflăm, din nou, în așteptarea unui nou val de îmbolnăviri. Trebuie ca fiecare dintre noi să ne luăm măsurile necesare pentru a ne proteja cât mai bine de acest virus. Purtați masca de protecție, corect, evitați spațiile aglomerate, la primele semne de boală mergeți la medic, nu recurgeți la automedicație. De asemenea, este extrem de important să înțelegem că vaccinarea este metoda de protecție cea mai eficientă în lupta cu SARS-COV-2. Vă îndemn să vă vaccinați, astfel vă protejați pe voi și pe cei dragi vouă. Să fim cu toții responsabili, să contribuim la limitarea răspândirii COVID-19. Implicare și responsabilitate, două cuvinte pe care nu trebuie să le uităm, mai ales în aceste vremuri cu grele încercări pentru noi toți,” transmite prefectul județului Călărași, Valentin BARBU.