29 martie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

ACŢIUNI DE VERIFICARE, CONŞTIENTIZARE ŞI INFORMARE LA ANGAJATORI DESFĂȘURATE DE ITM CĂLĂRAȘI

La nivelul judeţului Călăraşi pe parcursul trimestrului I-III 2022 se va desfăşura acţiunea de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora, având ca obiective principale: conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de securitate și sănătate în muncă, în special a celor ce vizează prevenirea afecțiunilor musculo-scheletice, conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice, diseminarea informaţiilor legate de prevenirea expunerii lucrătorilor la afecțiuni musculo-scheletice la diferite locuri de muncă şi controlul la locurile de muncă din domenii de activitate unde există riscul apariției afecțiunilor musculo-scheletice.

ITM Călăraşi va desfăşura acţiuni de verificare, conştientizare şi informare la angajatorii din judeţul Călăraşi, fiind vizaţi angajatorii şi lucrătorii care desfăşoară activităţi de asistenţa medicala şi asistenţa socială, activităţi de transport şi curierat, coafură şi frizerie, activităţi în sectorul construcţiilor precum şi în domeniul industriei alimentare şi a băuturilor.

Având în vedere că afecțiunile musculo-scheletice continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate profesională din Uniunea Europeană, este necesară intensificarea eforturilor de informare şi conștientizare cu privire la prevenirea lor. Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare şi membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate și la necesitatea de a renunţa la activitatea profesională. Manipularea maselor prin mişcări de aplecare şi răsucire, mişcări repetitive sau energice, poziţii incomode, statice, munca accelerată, şederea sau statul în picioare pe perioada îndelungată în aceeaşi poziţie se numără printre cauzele mai des întâlnite de apariţie a afecţiunilor musculo-scheletice.
Prezenta acţiune se înscrie în demersul comun al statelor membre ale Uniunii Europene de implementare a bunelor practici privind verificarea evaluării riscurilor din perspectiva prevenirii afecţiunilor musculo-scheletice.

În cadrul acestei acţiuni, ITM Călăraşi va disemina materialele campaniei SLIC şi va utiliza un instrument european de control (chestionar SLIC) în vederea identificării unor riscuri în mediul de muncă, în special a celor legate de expunerea lucrătorilor la afecţiuni musculo-scheletice şi va conştientiza angajatorii şi lucrătorii cu privire la necesitatea prevenirii AMS.