19 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

SOLUȚII PERFORMANTE PENTRU AGRICULTURĂ DURABILĂ

Direcția pentru Agricultură Județeană Călărași (D.A.J.) a găzduit evenimentul: ,,Soluții Performante pentru Agricultură Durabilă”, organizat în colaborare cu LAPAR, ICPA și BIOHUMUSSOL.
Au răspuns invitației fermieri din județul Călărași, cărora le-au fost prezentate soluții românești pentru fertilizarea culturilor și îmbunătățirea calității solului, fiind dezbătute și alte subiecte de interes, precum: criza îngrășămintelor chimice și soluțiile organice pentru acestea, pactul Green Deal, implementat de Uniunea Europeană și dezvoltarea agriculturii în următorii ani.

,,Este un simpozion de mare interes, având în vedere că Biohumussol creează produse pe care le putem folosi atât în agricultura convențională, cât și în agricultura ecologică. Alături de fermierii din județul Călărasi, am invitat și câțiva specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Călărași. Mulțumim Asociației LAPAR, reprezentată de domnul Nicu Vasile, domnului academician, prof. Mihail Dumitru, reprezentant ICPA, domnului Mircea Voinea, administratorul BIOHUMUSSOL, doamnei inspector-șef a Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor, Elena Alecu, precum și tuturor celor care au răspuns invitației noastre.”

Directorul executiv-adjunct al D.A.J. Călărași, Dionisie Tomescu

În cadrul evenimentului au avut loc prezentări făcute de Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR, reprezentantul Biohumussol, Laurențiu Oprea, a dezbătut tema: ,,Soluții durabile pentru agricultură – Fertilizanți și Produse pentru protecția plantelor prietenoase cu mediul de la BHS”.
Discuțiile au continuat pe temele:

  • Granturi pentru IMM din agricultură – Alina Gurău, REI Finance;
  • Finanțări pentru IMM din agricultură – Nicușor Păun, șef serviciu IMM – Banca Transilvania;
  • ,,Pedologia încotro? ”, prof. Mihail Dumitru, ICPA.
    Nicu Vasile, președintele LAPAR, a făcut o prezentare, la zi, referitoare la dezvoltarea agriculturii, dar a vorbit și despre proiectele asociațiilor profesionale din agricultură.
    La finalul acțiunii, fermierii prezenți în sală au participat la o tombolă organizată de Biohumussol, premiile oferite de organizatori fiind următoarele:
    Locul 1 – Biohumussol și Etamin pentru 10 ha + 1 sticlă whisky
    Chirana Silviu
    Locul 2 – Biohumussol și Etamin pentru 10 ha
    Argatu-Zaharia Cristache
    Locul 3 – Biohumussol și Etamin pentru 5 ha
    Clopot Grigore.