18 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

Restaurarea monumentului istoric Poșta Veche, a fost finalizată

Primăria Municipiului Călăraşi, în calitate de beneficiar, a finalizat implementarea proiectului cu titlul “DEZVOLTAREA PATRIMONIULUI CULTURAL PRIN RESTAURAREA MONUMENTULUI ISTORIC POŞTA VECHE DIN MUNICIPIUL CĂLĂRAŞI”, finanţat din PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea contractului de lucrări este de 7.608.066,80 lei (aprox. 1,6 milioane Euro). Restul valorii reprezintă contracte pentru servicii de dirigenție de șantier, asistență din partea proiectantului, marketing și promovare, informare și publicitate, dotări diverse (IT și mobilier, materiale, etc). În afară de contribuția de 2%, PMC a mai cheltuit aproximativ 50.000 lei, din bugetul local, pentru achiziția diverselor materiale și a altor dotări care nu au fost eligibile a fi achiziționate prin proiect dar care sunt necesare funcționării Centrului Cultural.

Cele 5 ateliere sunt:

– la demisol: atelierul foto-video care prezintă vechile tehnici (de fotografiere și filmare) dar și a tehnicilor moderne de realizare și manipulare a imaginii prin intermediul soft-urilor, dezvoltă competenţe în manipularea digitală a imaginilor foto și video cu ajutorul unui soft specializat;

– la parter: hub-urile Conectare umană și Conectare om-mașină fac posibilă conectarea participanţilor la ultimele tehnologii și la surse de informare (biblioteci on-line), asigură dotări necesare pentru întâlnirea a 10-15 tineri/întâlnire pentru discuţii cu specialiști, personalităţi, conducători de organizaţii, ajutând tinerii să își aleagă mai ușor viitoarea carieră; conectarea la ultimele tehnologii și la biblioteci on-line, utilizarea căștilelor de realitate augmentată și dronă;

 – la etaj: atelierul de tradiţii locale care găzduiește activităţi diverse (cusături, croitorie, împletituri din diverse fibre naturale, gătit, construcţii de machete ale caselor demolate și machete de bărci tradiţionle); se pot identifica elementele inedite și definitorii ale orașului, putând fi realizate și multiplicate ca suveniruri cu ajutorul unui laptop, al unui aparat de tăiat cu laser și a imprimantelor 3D.

Atelierele de pictură/gravură hârtie/tipografie – aici se produce, se pictează, se imprimă hârtie reciclată, chiar de către participanţii la ateliere; se pot realiza suveniruri diverse cu ajutorul presei de gravură, ghilotinei, a presei de carte; scanerul de carte este folosit la transformarea, în format digital, a informaţiilor cuprinse în arhivele locale, favorizând accesul la tipărituri care nu ar putea fi expuse sau citite datorită vechimii și a stării de conservare. Minitipografia asigură realizarea de flyere de prezentare, invitaţii, calendare, afișe, chestionare.

„Astăzi am reuşit să închidem acest proiect, în valoare de 2,52 milioane euro, demarat în 2017, care vizează punerea în valoare a monumentului istoric POŞTA VECHE, în vederea creșterii atractivităţii turistice în municipiul nostru și în judeţul Călărași, redând circuitului turistic patrimoniul cultural reabilitat, reprezentat de acest edificiu, dovadă a identităţii culturale locale.

Centrul oferă un spaţiu inedit în care sunt prezentate informaţii privind istoria locurilor și oamenilor, oferă oportunităţi pentru dobândirea și dezvoltarea abilităţilor practice, participarea la activităţi în cele 5 ateliere. Este un proiect pe care și l-a dorit Primăria Călărași, a durat, dar merită, și de astăzi punem această “bijuterie” la dispoziţia călărășenilor, cu precădere a copiilor care-şi pot dezvolta abilităţile în cele 5 ateliere.

Pe această cale aş dori să adresez mulţumiri tuturor celor care, în mai mică sau mai mare măsura au contribuit la realizarea şi implementarea proiectului şi au creat motivul întâlnirii noastre de astăzi.

Le urez succes în activitate membrilor Serviciului de Patrimoniu Local din cadrul Primăriei care vor asigura funcţionarea acestui nou obiectiv cultural.

Succes, inspiraţie şi putere de muncă personalului Direcţiei de Programe şi Dezvoltare Locală care trebuie să transpună în proiecte, în finanţări, o parte dintre intervenţiile de care municipiul nostru are nevoie pentru a oferi o viaţă mai bună locuitorilor săi!”, a fost mesajul transmis de primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce cu ocazia inaugurării acestui obiectiv cultural.

A declarat primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce.