9 mai 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

EXERCIȚIU TACTIC AL POMPIERILOR CĂLĂRĂȘENI ÎN COOPERARE CU POMPIERII BULGARI

Pompierii militari din cadrul I.S.U. Călăraşi, în cooperarare cu partenerii bulgari, au participat marți 30 august a.c, la un amplu exerciţiu tactic prevăzut în proiectul transfrontalier RO-BG 415.

În perioada 29.08 – 30.08.2022, un număr de 17 pompieri militari au participat la un exercițiu cu forțe si mijloace în teren în localitatea Dobrich – Bulgaria.

Exercițiul face parte din cadrul proiectului RO – BG – 415 „Managementul comun al riscurilor și parteneriatul în zona transfrontalieră Călărași – Dobrich“ în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG VA România – Bulgaria 2014-2020, unde pompierii călărăşeni sunt parteneri.

În acest proiect au fost achiziționate de către membrii echipei de implementare a proiectului, autoturisme de teren și tehnică de calcul in valoare de 281.979 euro.

Obiectivele principale ale acestui exercițiu au fost:

1. Verificarea capacității de lucru, conform planului comun de intervenție actualizat în domeniile de competență ale Direcției Regionala de Securitate si Protecție Civilă și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență România

2. Verificarea competențelor de lucru cu echipamentele achiziționate în cadrul proiectului RO – BG-415 „Managementul comun al riscurilor și parteneriatul în Zona Transfrontalieră Călărași-Dobrich finanțat prin programul INTERREG V-A România-Bulgaria

Pe parcursul acestui exercitiu s-a urmarit modul de crestere al capacitatii de raspuns a pompierilor de la Directiei Regionala de Securitate si Protectie Civila (DRSIPC) Dobrich si a pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași, precum si verificarea, aprofundarea cunoștințelor, competențelor și obiceiurilor practice ale pompierilor în răspunsul lor la incendii, dezastre și alte situații de urgență.

Au fost urmărite în cadrul acestui exerciţiu tehnico tactic următoarele aspecte:

– antrenarea structurilor de conducere în luarea deciziilor, verificarea fluxului informaţional decizional şi cunoaşterii procedurilor de coordonare şi conducere în domeniul de competenţă; – verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere şi planurile şi procedurile de intervenţie pentru tipurile de risc simulate; – realizarea unei informări complexe a personalului din obiectiv, privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă; – pregătirea psihologică a efectivelor proprii şi a personalului pentru cunoaşterea modului de comportare pe timpul acţiunilor de intervenţie şi salvare-evacuare în situaţiile tactice create; – verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu, a modului de îndeplinire a sarcinilor personalului de pe locul de muncă şi modalităţi de perfecţionare a acestei activităţi.

Exerciţiul s-a dovedit a fi un bun prilej de verificare a modului de intervenţie în sistem integrat, atât timpii de răspuns al forţelor, cât şi cel de intervenţie încadrându-se în parametrii optimi.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi – Plutonier adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu