28 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

ANALIZA ACTIVITĂȚII DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE FRONTIERĂ DIN CADRUL I.T.P.F. GIURGIU ÎN ANUL 2022

Vineri, 10.02.2022, în prezenţa doamnei chestor de poliţie Ana Maria JIANU, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu s-a desfăşurat şedinţa de “Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu pe anul 2022”.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu este structura Poliției de Frontieră Române, cu personalitate juridică, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Potrivit cadrului normativ în vigoare, inspectoratul teritorial asigură coordonarea, controlul și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la efectuarea controlului la frontieră, prevenirea și combaterea migrației ilegale, a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, al pașapoartelor și străinilor, precum și a ordinii publice în zona de competență.

Sub aspectul competenței teritoriale, zona de responsabilitate a I.T.P.F. Giurgiu se delimitează astfel:

  • Pe Dunărea interioară, 10 km. de o parte şi de cealaltă a malurilor Dunării deschisă navigaţiei internaţionale
  • între km. 15 – 68 (pe Braţul Borcea) şi km. 0-10 (pe Braţul Bala), pe o lungime totală de 63 km, corespunzătoare zonei de competență a S.P.F. Feteşti;
  • între km. 68-100 pe Brațul Borcea, corespunzătoare zonei de competență a S.P.F. Călărași.
  • Pe o lungime totală de 447,2 km. de frontieră cu Republica Bulgaria, între km. flv. 370 şi km. flv. 817,2, respectiv 30 de km. în adâncime de la linia de frontieră către interiorul teritoriului naţional al României.
  • Pentru îndeplinirea atribuțiilor privind prevenirea și combaterea migrației ilegale, zona de competență este reprezentată de întreaga suprafață a teritoriului național.

Este organizat în 5 servicii teritoriale judeţene şi 15 sectoare ale Poliţiei de Frontieră. Principalele obiective urmărite în  derularea activităţii inspectoratului teritorial au fost:

  • Realizarea activităților specifice în mod eficient, pentru identificarea, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere;
  • Aplicarea corespunzătoare a cadrului normativ intern și european incident domeniului de competență al Poliției de Frontieră;

Traficul general de persoane – În anul 2022 au tranzitat frontiera româno-bulgară peste 5.600.000 de persoane, pe ambele sensuri de deplasare, valorile în creștere față de anul 2021 când traficul a fost de aproximativ 4.000.000 de persoane.

Traficul general al mijloacelor de transport – În cursul anului 2022, prin punctele de trecere subordonate inspectoratului teritorial, au tranzitat peste 3.100.000 mijloace de transport, atât la intrare în ţară, cât şi la ieşire. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021,  când au tranzitat frontiera româno-bulgară peste 2.500.000 mijloace de transport, in anul 2022 valorile de trafic au fost în creştere.

Fapte ilegale constatate la frontieră – În perioada analizată poliţiştii de frontieră au constatat  pe timpul derulării activităţii 2.958 fapte ilegale (infracţiuni şi contravenţii), în scădere cu 1,03% față de anul 2021, pe durata căruia s-au înregistrat un număr de 2.989 fapte ilegale, astfel:

  • 1.159 infracţiuni săvârşite de 1.429 persoane, care au făcut obiectul a 770 lucrări şi cauze penale;
  • 1.799 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 993.420 lei;

Procentual, principalele tipuri de fapte constatate au vizat următoarele:

  • nerespectarea dreptului de proprietate intelectuală (27,09%);
  • braconaj piscicol (12,07%);
  • infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere (14,32%);
  • infracțiuni privind trecerea frontierei (16,99%);
  • trafic cu autovehicule furate (3,27%);
  • fals, uz de fals, respectiv fals privind identitatea (10,44%);
  • trafic de migranți (3,45%).

 În contextul celor prezentate, precizăm faptul că, în anul 2022, nu s-a permis intrarea în ţară la 854 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale,  în creștere față de anul precedent, când nu s-a permis intrarea în țară unui număr de 575 cetățeni străini.

Combaterea infracţionalităţii economico-financiare – În cursul anului precedent au fost constatate 344 infracţiuni de natură economico-financiară (contrabandă, fraude vamale, respectiv de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală).

În ceea ce privește valoarea bunurilor confiscate, se constată o creștere de 73,49% față de perioada de referință a anului 2021. Valoarea totală a bunurilor confiscate este de 76.138.683 lei.

Principalele categorii de bunuri susceptibile a fi contrafăcute care au fost confiscate sunt:

  • Încălțăminte – 16.332 perechi;
  • Articole parfumerie – 63.951 buc;
  • Produse de marochinărie – 9.964 buc;
  • Jucării – 720 buc;
  • Băuturi alcoolice – 705 litri;
  • Produse farmaceutice – 18.901 fiole.

Traficul de țigări – În anul 2022, la nivelul I.T.P.F. Giurgiu s-au constatat 107 cazuri cu  107 persoane implicate, context în care s-au confiscat 24.319.960 ţigarete şi 23.637 kg. tutun vrac, în valoare de aproximativ 20 milioane lei.

Prevenirea și combaterea migrației ilegale – Fenomenul migraţionist în zona de responsabilitate a I.T.P.F. Giurgiu s-a caracterizat prin  încercarea cetăţenilor străini proveniţi din state terţe de a trece ilegal frontiera  folosind diferite metode: fie prin ascunderea persoanelor în mijloace de transport, ocolirea punctelor de frontieră sau prin folosirea documentelor de călătorie false sau falsificate.  Dacă ne raportăm la cetăţenia persoanelor depistate, acestea provin din Turcia, Uzbekistan, Irak,
Liban, Siria, Vietnam etc. În toate cazurile persoanele depistate au fost preluate de catre autorităţile de frontieră bulgare în baza acordului dintre cele doua state.

Astfel, au fost constatate – 166 de cazuri în care au fost implicate 412 persoane, în creştere faţă de anul 2021 când au fost înregistrate 159 cazuri cu 357 persoane implicate.

În punctele de trecere ale frontierei, dacă ne raportam la modul de operare utilizat, situaţia este următoarea:

  1. a) ascundere în mijloacele de transport88cazuri cu 234persoane implicate în anul 2022, faţă de 71 cazuri cu 176 persoane implicate în anul 2021.
  2. b) utilizare de documente false– 41 cazuri cu 50 persoane în anul 2022,faţă 35 cazuri cu 49 persoane implicate în anul 2021care au utilizat documente de călătorie şi vize falsificate sau false total.

Documente de călătorie utilizate: cărţi de identitate – Bulgaria, Belgia, Turcia; permise de ședere – Belgia, Bulgaria; pașapoarte – Costa Rica, Suedia, Turcia, Croația, Bulgaria, Italia.

  1. c) Substituire de persoană: în anul 2022 au fost inregistrate 22de cazuri, fiind implicate 29 persoane care au folosit la controlul de frontieră documente de călătorie autentice dar care aparţineau altor persoane, faţă de 15 cazuri cu 18 persoane în anul 2021;

Documente de călătorie folosite: cărţi de identitate – Bulgaria, Franța;  paşapoarte – Turcia, Siria, Suedia, Irlanda; permise de ședere – Germania.

Totodată, în ceea ce priveşte situaţia  între punctele de trecere ale frontierei (zona verde) poliţiştii de frontieră au gestionat, in anul 2022, 5 cazuri cu implicarea a 52 persoane, în creştere faţă de anul 2021 când au fost înregistrate 4 cazuri cu 23 persoane implicate.

Autovehicule furate – Situația operativă privind traficul internațional cu autovehicule furate indică o scădere a faptelor în acest domeniu, fiind constatate 28 infracţiuni, numărul de autovehicule indisponibilizate fiind de 37 mijloace de transport, astfel: 30 autoturisme, 5 autoutilitare, 1 cap tractor, 1 remorcă.

Arme, muniţii și substanțe periculoase – În anul 2022 au fost constatate 16 infractiuni la nerespectarea regimului armelor si muniţiilor şi au fost confiscate: 3 arme, 32 cartușe şi 1.800 kg de  articole pirotehnice, 6.795 bucăţi articole pirotehnice.

Prevenirea și combaterea consumului de droguri și substanțe interzise – În perioada analizată, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competențe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri și precursori au depistat 118,6 kg. de opium și 1000 kg. cânepă uscată (cannabis). Totodată, au fost constatate 3 infracțiuni la regimul stupefiantelor în care au fost implicate 3 persoane.

Braconajul piscicol – au fost constatate 140 de infracţiuni şi au fost confiscate următoarele bunuri astfel:

  • Pește – 7.325 kg;
  • Plase monofilament – 4.743,9 m;

Infracțiuni la regimul circulației rutiere – Numărul infracțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice a scăzut cu 14,98% față de anul 2021, cele mai multe evenimente vizând, în principal, conducerea autovehiculelor neînmatriculate, punerea în circulație a autovehiculelor de către persoane care nu dețin permis de conducere sau falsuri în documente (permise de conducere, vize I.T.P. înscrise în fals, asigurări false de răspundere civilă pentru pagubele cauzate de accidente rutiere).

Combaterea traficului cu deșeuri – În cursul anului 2022 au fost identificate, cu ocazia verificărilor efectuate în punctele de trecere a frontiere din cadrul I.T.P.F. Giurgiu, 75 de transporturi, care nu îndeplineau condițiile de intrare în România. Acestea transportau cantitatea totală de peste 887 tone deșeuri (plastic, hârtie, cauciuc, sticlă, aluminiu), față de care s-a dispus nepermiterea intrării.

Cooperare interinstituțională și internațională

Cooperarea în plan interinstituțional a reprezentat în cursul anului precedent un domeniu prioritar al activităților desfășurate la nivelul inspectoratului teritorial, atât pentru gestionarea corespunzătoare a situației operative, potrivit reglementărilor statuate în conținutul dreptului intern și european, cât și în vederea îndeplinirii responsabilităților stabilite în competența poliției de frontieră.

În aplicarea reglementărilor prezentate, la nivelul inspectoratului au fost întreprinse următoarele demersuri:

  • Realizarea de misiuni / acţiuni cu structurile de cooperare din județele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj, în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere și pentru asigurarea ordinii şi siguranței publice în zona de competenţă;
  • Participarea poliţiştilor de frontieră la acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol şi cinegetic împreună cu A.J.V.P.S. Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.
  • Realizarea de acţiuni în cooperare cu structurile A.N.A.F.
  • Realizarea schimbului de date și informații, în condițiile stabilite de lege, cu autoritățile și instituțiile publice interesate, pe baza protocoalelor încheiate în acest sens.

Astfel, au fost executate în comun cu instituțiile de cooperare din cadrul M.A.I., un număr de 1.237 de acţiuni în comun și 1.643 misiuni conform planificărilor lunare aprobate de conducerile structurilor participante.

Au fost efectuate 926 acţiuni în cooperare cu reprezentanții direcțiilor județene de accize și operațiuni vamale pentru realizarea controlului specific asupra vehiculelor şi mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat şi în zona de frontieră.

Cooperare internaţională

Activitatea pe linie de Relaţii Internaţionale la frontiera fluvială cu Republica Bulgaria, în cadrul Serviciilor Teritoriale  ale Poliţiei de Frontieră Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și S.T.P.F. Mehedinți s-a desfăşurat în spiritul respectării prevederilor Tratatelor, Acordurilor și Convenţiilor la care România este parte.

De asemenea, în baza prevederilor Planului Comun de Acţiune pentru efectuarea controlului comun şi a supravegherii fluviului Dunărea, şi pentru patrularea terestră şi fluvială în echipe mixte au avut loc întâlniri comune cu organele poliţiei de frontieră bulgare la care au participat şefii serviciilor teritoriale şi şefii sectoarelor Poliției de Frontieră subordonate. Potrivit celor prezentate, la frontiera fluvială cu R. Bulgaria s-au desfăşurat, în anul 2022, 256 misiuni (114 misiuni de patrulare terestră şi 142 misiuni de patrulare pe fluviul Dunărea) – în creștere cu 45,45%.

Obiective stabilite pentru anul 2023

  • Combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere.
  • Monitorizarea utilizării eficiente şi la capacitate maximă a forţelor şi mijloacelor tehnice de supraveghere a frontierei, a tehnicii specifice pentru controlul mijloacelor de transport (HBD, CO2, endoscoape), în vederea asigurării unui înalt nivel de control al frontierei pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere;
  • Menţinerea necesarului de resurse umane, tehnică, mijloace de mobilitate terestră şi navală, alte echipamente specifice şi bunuri materiale, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către toate structurile proprii;
  • Continuarea demersurilor privind dezvoltarea durabilă și pe termen lung a inspectoratului teritorial prin atragerea surselor de finanțare asigurate de la bugetul de stat și cu finanțare din fonduri ale Uniunii Europene, potrivit priorităților identificate.