28 martie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

CĂLĂRAȘIUL ÎN PAGINILE REVISTEI ARHITECTURA

Situat pe malul Borcei, Municipiul Călărași a apărut în paginile noului număr intitulat „Dunărea 1075” al revistei “Arhitectura”, editată de Uniunea Arhitecților din România.

Florin Rădulescu, șef serviciu în cadrul Muzeului Municipal Călărași, a participat miercuri, 24 mai 2023, la lansarea noului număr al revistei “Arhitectura”, eveniment ce a avut loc la sediul Uniunii Arhitecților din România.

La manifestare, reprezentanții Adunării Europene de Studenți Arhitecți (EASA) au descris investigațiile lor arhitecturale și artistice desfășurate în municipiul Călărași, în anul 2022, atunci când au fost prezenți în urbea noastră peste 270 de studenți, din peste 40 de țări, pentru a explora și reevalua patrimoniul construit și cel natural, dar și pentru a promova revitalizarea unui turism sustenabil în oraș. De altfel, aceste lucruri pot fi citite în publicația menționată anterior.

Tot în această revistă apar cele opt sculpturi din metal ale municipiului, rezultate în urma unor tabere de sculptură, derulate în anii 1998 și 1999, iar printre ele se numără și următoarele lucrări: „Ecvestră”, „Flux”, „Mama Lup”, „Vehiculând Speranțe”, „Șapte Ferestre și Jumătate”.

Se amintește, de asemenea, despre festivalul de muzică electronică „3 Smoked Olives”, care a devenit un reper pe cursul Dunării, fiind cunoscut de persoane din întreaga lume.

Călărașiul a fost obiect de studiu și pentru tinerii Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, în perioada 2020-2022, iar acest lucru este stipulat în „Arhitectura”.

“Materialele prezentate au dezbătut ceea ce se întâmplă, din punct de vedere al arhitecturii și urbanismului, pe malul Dunării. Au fost trecute în revistă orașele riverane Dunării, cum au apărut, cum au devenit capitale de județ, cum este și cazul Călărașiului, în 1833, ce se întâmplă în orașele respective. (…) Sunt lucruri interesante, care se întâmplă în municipiul nostru. Poate că în oraș nu sunt văzute și percepute la fel, dar din afară să știți că orașul este văzut foarte bine”

Florin Rădulescu, șef serviciu în cadrul Muzeului Municipal Călărași.

Toate aceste lucruri, dar și alte informații despre Călărași, sunt prezentate în revista „Arhitectura”, iar pentru cei care sunt interesați să o răsfoiască, un exemplar poate fi găsit în cadrul Muzeului Municipal Călărași.