26 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

STAGIUNII DE TEATRU SOCIAL ȘI EDUCAȚIONAL LA CĂLĂRAȘI

Municipiul Călărași găzduiește în data de 12 iunie 2023, debutul 𝐒𝐭𝐚𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐬̦𝐢 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥, un program ce își propune să ofere acces la teatru participativ și educațional în urbanul mic și crearea unui spațiu cultural accesibil pentru toți cetățenii. Stagiunea este organizată de Asociația OV 05 în parteneriat cu Muzeul Municipal din cadrul Primăriei municipiului Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.

În perioada iunie 2023 – iunie 2024, în șapte orașe din România și Republica Moldova, printre care se numără Bacău, Călărași, Cugir, Reșița, Târgu-Neamț, Turda și Hîrtop din Republica Moldova, se desfășoară proiectul care încearcă să ofere comunităților din urbanul mic acces la teatru social și educațional. Fiecare oraș va găzdui patru reprezentații ale unor spectacole de teatru cu mize sociale, produse în perioada 2021-2022, urmate de dezbateri cu publicul.

Cele patru spectacole de teatru se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților, căci încurajează comunicarea dintre generații prin temele pe care le abordează. „Vulnerabil” urmărește efectele în viața de adult a unei copilării sub semnul pedepselor corporale, a lipsei de exprimare a afecțiunii sau a neglijenței. „Acrobații” spune povestea a cinci cadre didactice care vor să schimbe lumea de la catedra unei școlii dintr-o comună fictivă a României, un subiect atât de prezent și important în această perioadă. „Matern” caută să expună și să înțeleagă ce înseamnă și cum se simte perioada în care cineva devine mamă, cu toate presiunile și schimbările. Iar „Energie Vitală” este alcătuit din patru texte diferite și vorbește despre un alt subiect care ne afectează pe toți de un an de zile, criza prețurilor la energie.

De asemenea, vor avea loc ateliere de schimb de practici și experiențe prin teatru participativ, coordonate de actorii și actrițele din spectacole, destinate lucrătorilor culturali din localitățile respective. Participanții vor avea ocazia să își îmbunătățească abilitățile în comunicare, creativitate, empatie și gândire critică, și să învețe cum să utilizeze teatrul ca instrument de schimbare și transformare în comunitățile lor.

La finalul programului, va fi realizat un ghid sub forma unei broșuri digitale, care va conține informații detaliate despre metodologia utilizată în program, exemple de exerciții și activități practice, sfaturi pentru organizarea spectacolelor și atelierelor, și resurse suplimentare relevante. Scopul este să asigure transferul de cunoștințe și experiențe acumulate în cadrul programului și să încurajeze implementarea practicilor în alte comunități și proiecte viitoare.

Accesul la spectacole, ateliere și broșură va fi gratuit, în conformitate cu obiectivul programului, acela de a asigura un acces egal la cultură pentru toți cetățenii, indiferent de situația economică sau nivelul de educație.

Programul Stagiunii de teatru social și educațional în Călărași și detalii spectacole, 12-20 iunie 2023

𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐯 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐢, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢

Luni, 12 iunie | Marți, 13 iunie | Miercuri, 14 iunie | orele 14-18 | Muzeul Municipal Călărași

Înscriere participare: https://forms.gle/51yGgUDkXDDGtL9RA

Între 12 și 14 iunie, Asociația OV 05 organizează un atelier intensiv de teatru participativ dedicat persoanelor din Călărași care activează în cultură, învățământ sau activism și care sunt interesate de a-și diversifica metodologia de lucru, indiferent dacă aceasta are sau nu legături directe cu teatrul. Atelierul va crea contexte pentru a descoperi abordări diferite și va permite participanților ocazia de a experimenta diverse jocuri și situații, dar și de a discuta inegalități și nedreptăți cu care se întâlnesc în viața și munca lor și de a căuta în teatru căi de a le confrunta.

*Accesul gratuit, prin completarea formularului și cu angajamentul de a participa la toate cele trei întâlniri.

𝐌𝐀𝐓𝐄𝐑𝐍

Când: vineri, 16 iunie

Unde: Centrul Județean de Cultură și Creație

Ora: 19.00

Rezervare: https://forms.gle/XbLMMGy8Qi5LrCUw6

„MATERN” este un spectacol de explorare cu mijloace performative a transformărilor la care este supus corpul și psihicul femeilor care devin mame. Sarcina, nașterea, alăptarea sunt etape fundamentale ale maternității, care presupun transformări radicale, riscuri și provocări semnificative pentru psihicul și corpul feminin. Maternitatea este considerată o etapă dezirabilă în viața femeilor, ceea ce face ca aspectele mai dificile cu care se confruntă multe dintre femei pe durata maternității să rămână un tabu în societate, cu un potențial impact negativ asupra imaginii de sine sau bunăstării emoționale și psihologice a acestora.

Spectacolul își propune să devoaleze aceste realități deseori tabuizate, oferind spațiu și voce mamelor și aspirând să creeze un loc de întâlnire între mame și nemame, un dialog care implică împărtășirea trăirilor și experiențelor reciproce cu scopul creșterii solidarității între femei în jurul subiectului maternității.

Cu: Oana Rusu şi Alice Monica Marinescu ∣ Mişcare scenică: Carmen Coțofană ∣ Scenografie: Irina Gâdiuță ∣ Muzica și versurile: Maria Sgârcitu şi Teodora Retegan ∣ Afiş: Lucia Mărneanu ∣ Concept şi scenariu: Alice Monica Marinescu

𝐕𝐔𝐋𝐍𝐄𝐑𝐀𝐁𝐈𝐋

Când: sâmbătă 17 iunie

Unde: Centrul Județean de Cultură și Creație

Ora: 19.00

Rezervare: https://forms.gle/LcdKpVsFTCFgPR9Y7

Vulnerabil. Relații de putere în familie este un proiect de cercetare și producție de spectacol, care își propune să documenteze comportamente abuzive față de copii în cadrul familiei: pedeapsa corporală, umilirea, manipularea, neglijența sau șantajul emoțional – forme de violență normalizate în societatea românească, și să observe consecințele ulterioare ale abuzului în viața de adult. Proiectul are următoarele componente: cercetare artistică, intervenție educațională și realizarea unui spectacol de teatru. Prin mijloace performative, Vulnerabil. Relații de putere în familie pune în prim-plan atât istorii personale, cât și diferite aspecte sociale care țin de contexte ce perpetuează violența în familie.

Echipa artistică: Vera Ion, Ioana Chitu, Cabiria Morgenstern, Teodora Retegan, Alex Călin

𝐄𝐍𝐄𝐑𝐆𝐈𝐄 𝐕𝐈𝐓𝐀𝐋𝐀̆

Când: marți, 19 iunie

Unde: Centrul Județean de Cultură și Creație

Ora: 19.00

Rezervare: https://forms.gle/PEvZiRcKHadpGQdq6

Ne mai putem imagina viața fără energie electrică? Care sunt cauzele și consecințele, la nivel uman și social, ale crizei prețurilor la energie? Cine este responsabil de criză și cine profită? Cum va arăta viitorul în context de „austeritate energetică”? A cui este energia?

„Energie Vitală”, spectacol-colaj despre criza prețurilor la energie, alcătuit din patru texte diferite, cu perspective complementare: Spectacolul are ca surse de inspirație: o cercetare amplă în mediul online, experiențe personale ale echipei artistice, discuții și interviuri cu persoane afectate de scumpirile din ultima perioadă și cu actanți din domeniul energiei – lucrători în sistemul energetic, ingineri, traderi, funcționari publici, oameni politici, economiști etc. Informațiile sunt însă filtrate ficțional, cu abordări și stilistici diferite, de la teatru documentar la distopie sau parodie.

Cu: Ioana Chițu, David Drugaru, Alice Monica Marinescu, Alexandru Potocean ∣ Texte: Nicoleta Esinencu, Bogdan Georgescu, Alice Monica Marinescu, David Schwartz ∣ Mișcarea scenică: Paula Dunker ∣ Muzica: Nikita Dembinski ∣ Grafica: Bogdan Marcu ∣ Consultant artistic: Andra Tarara ∣ Consultant tehnic: Andrei Mocearov ∣ Colaboratoare documentare: Adina Marincea ∣ Scenografia și regia: David Schwartz

𝐀𝐂𝐑𝐎𝐁𝐀𝐓̦𝐈𝐈. 𝟕 𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆

Când: luni, 20 iunie

Unde: Centrul Județean de Cultură și Creație

Ora: 19.00

Rezervare: https://forms.gle/gULqq5Rcd2Z5FShz6

Cum se desfășoară viața și munca unui cadru didactic din mediul rural? Care sunt aspirațiile profesorilor și unde se întâlnesc cu necesitățile elevilor? Care este raportul între problemele sistemului de învățământ și problemele structurale ale societății?

Spectacolul spune povestea a cinci profesori și profesoare la o școală gimnazială dintr-o comună fictivă din România. Cinci cadre didactice care vor să schimbe lumea de la catedră. Prin intermediul experiențelor acestora, pe parcursul unui an școlar, se construiește radiografia unei comunități, cu toate tensiunile și contradicțiile specifice. Spectacolul, deși ficțional, se bazează pe o cercetare riguroasă, desfășurată pe parcursul unui an, realizată prin interviuri, ateliere de teatru participativ și discuții informale cu diverși actanți din sistemul de învățământ – cadre didactice, elevi, directori, inspectori, lideri de sindicat ș.a..

Cu: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Tavi Voina ∣ scenografia: Irina Gâdiuță ∣ muzica și versurile: Paul-Ovidiu Cosovanu ∣ mișcarea scenică: Paul Dunca / Paula Dunker ∣ asistență regie și producție: Eva Todică ∣ Grafica: Cătălin Rulea ∣ scenariul și regia: David Schwartz ∣ documentare: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, David Schwartz, Eva Todică, Tavi Voina ∣ Grafică: Cătălin Rulea.

Proiectul „Periferisabil” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.