29 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

CERCETAȚI PENTRU TRAFIC DE PERSOANE ȘI PROXENETISM

La data de 23 august 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate  București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane , proxenetism în formă continuată,  spălarea banilor în formă continuată și complicitate la spălarea banilor în formă continuată.

În cadrul acțiunii, au fost puse în executare 10 mandate de percheziție domiciliară, în județele Ilfov și Călărași, la locuințele folosite de persoanele implicate.

De asemenea,  au fost puse în aplicare 18 mandate de aducere, emise de procurorul de caz. 

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2020 până în prezent (când a fost destructurat), în județul Ilfov, ar fi fost iniţiat și constituit un grup infracţional organizat în vederea comiterii infracţiunii de proxenetism, prin înlesnirea practicării prostituției, de către zece  persoane, atât pe teritoriul României cât și în străinătate, pentru obținerea de foloase patrimoniale.

Membrii grupului, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanelor, le-ar fi recrutat, fie prin metoda loverboy, fie prin promisiunea unei vieți prospere, ulterior exercitând presiuni psihice și violențe fizice asupra acestora, să continue practicarea prostituției.

Totodată, grupul infracțional organizat, constituit pe baza legăturilor de rudenie dintre membrii, ar fi acționat, în mod coordonat, fiecare membru având sarcini specifice, respectiv  recrutarea, transferarea și transportarea, în diferite spații sau la locațiile clienților a persoanelor, care ar fi practicat prostituția în folosul membrilor grupării, și ar fi efectuat transferuri financiare ale sumelor de bani obținute din exploatare, prin intermediul mijloacelor de transfer rapid de bani.

De asemenea, în scopul ascunderii, ori disimulării originii ilicite a banilor obținuți prin săvârșirea infracțiunii de proxenetism, membrii grupului infracțional ar fi achiziționat autoturisme de lux, pe care fie le-ar fi înmatriculat pe numele unor persoane apropiate, fie nu ar fi operat modificarea proprietarului sau le-ar fi revândut, în scurt timp.

În urma perchezițiilor, au fost identificate 8 persoane bănuite și 4 martori, au fost ridicate 13 telefoane mobile, 1 laptop, 2 harduri, 4.000 de euro și 1.000 de lei.

De asemenea, se va dispune instituirea sechestrului asigurător asupra a 4 autoturisme folosite de către bănuiți.

Astfel, cele 12 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, iar în urma audierilor, procurorul de caz a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 5 persoane bănuite și asupra uneia a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 5 persoane, aflate sub măsura reținerii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroului Tehnic cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Acțiune a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.