27 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

CONSILIUL JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI – CONSULTAȚII MEDICALE GRATUITE ÎN CADRUL PROIECTULUI ALL – IN

Locuitorii mai multor localități din județul Călărași vor beneficia de consultații medicale gratuite, în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Călărași, cu finanțare europeană.

Proiectul “AL-IN – Acțiuni Localizate și Incluziune în comunități rome din județul Călărași” este finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, Programul “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, Apelul de proiecte – “Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea incluziunii şi abilitarea a cca. 630 de persoane de etnie romă, pe o perioadă de 20 de luni, prin servicii de educaţie, sănătate şi ocupare adecvate nevoilor acestora, printr-o asistenţă socială proactivă, prin abilitarea şi împuternicirea tinerilor şi femeilor şi prin conştientizarea comunităţii privind non-discriminarea populaţiei de etnie romă în 4 comunităţi din judeţul Călăraşi – Chirnogi, Șoldanu, Mânăstirea și Luica.

Proiectul se concentrează pe 3 arii majore:

  • educaţia copiilor din ciclurile primar şi preşcolar, combinată cu un efort de dezvoltare personală şi profesională a mamelor / tutorilor legali ai copiilor şi pe împuternicirea acestora de a sprijini parcursul educaţional cât mai complet al copilului;
  • ocuparea tinerilor şi a femeilor, în special auto-ocupare şi împuternicire pentru accesul pe piaţa muncii ca angajat sau antreprenor;
  • sănătatea comunităţilor, prin servicii de sănătate şi educaţie pentru sănătate diferenţiate pentru copii şi adulţi, în funcţie de nevoile identificate.

În paralel, se urmărește stimularea dialogului între membrii comunităţii (etnici romi şi neromi).

În ceea ce privește activitatea de sănătate în cele 4 localități ale proiectului se vor organiza caravane medicale, astfel încât 450 de persoane de etnie romă și nu numai, din care cca 240 de copii, să beneficieze de controale stomatologice, oftalmologice și analize medicale – spirometrie, ecografii abdomino-pelvine, ECG + interpretare, măsurare tensiune arteriala + interpretare, măsurare greutate și indice masă corporală + interpretare.

Caravana are trei componente:

  • o componentă educațională (servicii de prevenție și educație pentru sănătate);
  • o componentă pentru copii (stomatologie+oftalmologie) și
  • o componentă pentru adulți (analize de sânge, consultații diverse).

Se adresează unui număr de 450 de persoane, din care 270 de persoane mai beneficiază și de un alt serviciu (consiliere, formare profesională, educație), iar 180 de persoane beneficiază de servicii medicale.

„Ne preocupăm continuu să facilităm accesul călărășenilor la servicii medicale de calitate. Prevenția constituie un element esențial. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului și, de aceea, facem tot ce se poate, accesăm fonduri europene sau guvernamentale, alocăm bani din bugetul propriu pentru a asigura acces tuturor concetățenilor noștri la servicii medicale de calitate”

Vasile Iliuță – președintele Consiliului Județean Călărași.