3 mai 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

CONTROL JUDICIAR PENTRU 60 DE ZILE, PENTRU SĂVÂRȘIREA INFRACȚIUNII DE TRAFIC DE INFLUENȚĂ

În cursul lunii noiembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au înregistrat denunțul unei femei, prin care aceasta sesiza faptul că, în perioada august – octombrie 2023, un bărbat, de 64 de ani, i-ar fi solicitat în repetate rânduri sume de bani și diverse bunuri, pretinzând că are influență asupra funcționarilor din cadrul unei instituții publice și o poate ajuta să dobândească o locuință de tip ANL.

Întrucât au existat indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pentru care competența de cercetare aparține procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, cauza a fost declinată în favoarea acestei unități de parchet.

În cursul lunii ianuarie a.c., având în vedere datele și informațiile deținute, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași s-au sesizat din oficiu în alte patru cauze penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, constând în aceea că alte patru persoane i-ar fi remis aceluiași bărbat, în total, 8.150 de lei și diverse bunuri, în schimbul promisiunii că acesta îi va ajuta să dobândească locuințele de tip ANL.

În urma administrării materialului probator, la data de 25 martie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 6 persoane, dintre care 5 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, iar față de o alta, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În completarea probatoriului, în dimineața zilei de 29 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului, au efectuat 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au pus în executare și un mandat de aducere pentru persoana cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Ulterior, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de bărbatul de 64 de ani, precum și luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcție Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.