3 mai 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

MASURI DE PROTECTIE A POPULATIE IN VEDEREA PREINTAMPINARII SI LIMITARII EFECTELOR METEOROLOGICE PERICULOASE emise de COMITETUL LOCAL PENTRU SITUATII DE URGENTA GRADISTEA

In scopul gestionarii corespunzătoare a situațiilor de urgență ce se pot produce ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase menționate în mesajul Administrației Naționale de Meteorologie nr. 75 din 06.07.2022, de „COD PORTOCALIU” în perioada 06.07.2022 ora 12:00 – 07.07.2022 ora 12:00 (instabilitate atmosferica, averse torențiale (local 35…40 l/mp si pe arii restrânse 50…80 l/mp, vijelii (rafale depășește 70…80 km/h), descărcări electrice si grindină: pentru limitare consecințelor se vor lua
următoarele măsuri:
Indepărtați copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni/vijelii ar putea cădea si provoca victime ori pagube materiale.
Nu uitați regula de salvare 30/30: adăpostiți-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce ați văzut un fulger nu reușiți să numărati pana la 30 înainte de a auzi un tunet.

Rămâneți în interiorul clădirii încă 30 secunde după ce ați auzit ultimul tunet.
Întrerupeți orice activitate în aer liber.
Intrați în casă, într-o construcție ori într-un autoturism.
Deți s-ar putea sa fiți rănit în cazul în care trăsnetul lovește mașina
sunteți mult mai protejat în interiorul vehiculului decât in exterior.
Inchideți ferestrele și ușile.
Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot
conduce electricitatea.
Utilizați telefoanele cu fir doar in situații de urgențe. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure in utilizare.
Deconectați aparatele si alte echipamente electrice precum computerele și aparatele de aer condiționat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.