28 martie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

CONTROALE ÎN VEDEREA COMBATERII MUNCII NEDECLARATE EFECTUATE DE ITM CĂLĂRAȘI

În perioada 21 – 26.02.2022, ITM Cãlãraşi a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: activităţi juridice, activităţi protecţie şi gardă, comerţ, transporturi, agricultură, depozitări, construcţii, etc.

Printre neconformităţile constatate enumerăm:

– neîncheiere în formă scrisă a CIM;

– angajatorul nu ţine evidenţa orelor prestate de salariaţi cu ora de începere şi de sfârşit de program;

– neacordare drepturi salariale;

– necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;

– angajatorul nu a identificat riscurile specifice condiţiilor de contaminare epidemiologică şi nu a actualizat documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaţilor la noile condiţii de desfăşurare a activităţii, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

– nu s-au intocmit instructiuni proprii ssm pentru deplasarea lucrătorilor de la domiciliu la locul de munca şi invers.

Au fost efectuate 38 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, au fost sancţionaţi 6 angajatori şi s-au aplicat amenzi în valoare de 33000 de lei din care 20000 de lei au fost pentru muncă nedeclarată. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 15 controale, 12 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 6000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.