28 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

90 DE ANI DE PROTECTIE CIVILĂ ÎN ROMÂNIA

Sâmbătă 25 februarie a.c, odată cu debutul Săptămânii Protecției Civile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași a susținut o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate activitățile menite să dezvolte comportamentul preventive al cetăţenilor.

Astfel, călărăşenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență, de care ar putea fi afectaţi ei şi cei apropiaţi lor.

𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜𝗧̦𝗜𝗘 𝗗𝗘 𝗘𝗖𝗛𝗜𝗣𝗔𝗠𝗘𝗡𝗧𝗘 𝗗𝗘 𝗣𝗥𝗢𝗧𝗘𝗖Ţ𝗜𝗘 𝗖𝗜𝗩𝗜𝗟Ă

În toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştribei” al judeţului Călăraşi : în municipiul Călăraşi, în municipiul Olteniţa, în oraşul Lehliu Gară, în comuna Dragalina, în comuna Chiselet, în comuna Borcea, în oraşul Budeşti şi în oraşul Fundulea, în perioada 25 februarie- 04 martie, în intervalul orar 10.00 – 16.00 vor avea loc expoziții de echipamente de protecție civilă.

𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜𝗧̦𝗜𝗘 𝗧𝗘𝗛𝗡𝗜𝗖𝗔̆ 𝗦̦𝗜 𝗘𝗖𝗛𝗜𝗣𝗔𝗠𝗘𝗡𝗧𝗘 𝗗𝗘 𝗜𝗡𝗧𝗘𝗥𝗩𝗘𝗡𝗧̦𝗜𝗘 𝗦̦𝗜 𝗣𝗨𝗡𝗖𝗧 𝗗𝗘 𝗜𝗡𝗙𝗢𝗥𝗠𝗔𝗥𝗘 𝗣𝗥𝗘𝗩𝗘𝗡𝗧𝗜𝗩Ă DE ZIUA PROTECŢIEI CIVILE

În parcul central din municipiul Călăraşi în data de 28 februarie, în intervalul orar 14.00 – 16.00 se va prezenta o parte din tehnica de intervenție folosită de pompieri pentru gestionarea situațiilor de urgență.

De asemenea, se va amenaja un punct de informare preventivă având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, asupra importanței dobândirii cunoștințelor supra tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență, a măsurilor de prevenire a acestora, precum și a comportamentului care trebuie urmat în cazul manifestarii diferitelor tipuri de risc.

„𝗭𝗜𝗟𝗘𝗟𝗘 𝗣𝗢𝗥𝗧Ț𝗜𝗟𝗢𝗥 𝗗𝗘𝗦𝗖𝗛𝗜𝗦𝗘”

Toate subunitățile de pompieri din municipiul Călăraşi, municipiul Olteniţa, Lehliu Gară, Dragalina, Chiselet, Borcea, Budeşti şi Fundulea, își deschid porțile, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei pompierilor, care ne reprezintă.

Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.

Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene şi constă în: identificarea riscurilor existente în raioanele de intervenție; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate etc.