26 aprilie 2024

mediaonlinecl.ro

Stiri online Calarasi

A FOST APROBAT REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A SISTEMULUI DE ADMINISTRARE A PARCĂRILOR PUBLICE DIN CĂLĂRAȘI

Consilierii Locali, au adoptat în ședința de Consiliu local din data de 28 februarie 2023, Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 135/25.07/2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice cu plată din municipiul Călărași.

Potrivit Regulamentului, au dreptul de a folosi parcările publice deținătorii autoturismelor, persoane fizice sau juridice.

Oprirea/staționarea/parcarea mașinilor în parcările publice cu plată este permisă numai cu tichete eliberate de parcometrele automate de parcare și afișate la loc vizibil în interiorul autoturismului, astfel încât toate datele să fie clare, pe bază de abonament sau utilizând sistemul de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil prin aplicația UPPARK (cu card bancar sau SMS) sau prin trimiterea unui SMS de pe telefon cu codul CL1+numărul de înmatriculare al autoturismului la nr. 7442 pentru parcarea de 1h, CL2+numărul de înmatriculare al autoturismului la nr. 7442 pentru parcarea de 2h, CL3+numărul de înmatriculare al autoturismului la nr. 7442 pentru parcarea de 3h.

În parcările cu plată, agenții Poliției Locale Călărași vor efectua controale și vor aplica sancțiuni contravenționale, în cazul nerespectării prevederilor Regulamentului de către utilizatorii parcărilor.

Dacă persoanele care au ocupat cu autoturismul domeniul public nu sunt de față, pentru aceștia agenții constatatori pot întocmi și afișa sub ștergătorul de parbriz note de constatare și înștiințare de plată a amenzii contravenționale, care va trebui achitată în urma întocmirii proceselor verbale de constatare și sancționare a contravențiilor.

Pentru limitarea timpului de staționare în unele parcări din zona centrală și în unele parcări din zona piețelor, se stabilesc parcări cu plată de maximum 3h, pe bază de tichet de parcare sau utilizând sistemul de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil, prin aplicația mobilă UPPARK (cu card bancar sau SMS) sau prin trimiterea unui SMS de pe telefon la nr. 7742, timpul de parcare putând fi prelungit prin taxare repetată. Așadar, în aceste parcări, vehiculele vor staționa numai pe bază de abonamente, tichete de parcare eliberate de parcometre, precum și prin utilizarea sistemului de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil.

În parcările publice cu plată, mașinile care aparțin persoanelor cu handicap vor putea staționa doar pe locurile special amenajate și simbolizate cu indicatorul “Persoane cu handicap”.

Taxa de parcare este de maximum 3h și se plătește utilizând parcometrele amplasate în parcările cu plată, care funcționează pe bază de monede, card bancar sau utilizând sistemul de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil, prin aplicația UPPARK.

Autotaxarea se realizează prin efectuarea succesivă a următoarelor operațiuni:

– după oprirea autoturismului în spațiul special amenajat pentru parcare, plata se face prin introducerea monedelor în parcometru sau cu card bancar contactless;

– se selectează durata parcării pentru un interval de până la maximum trei ore;

– parcometrul va emite tichetul de parcare, care se va poziționa în mod obligatoriu în interiorul autoturismului, pe bord, sub parbriz, astfel încât toate datele inscripționate să fie vizibile din exterior.

Tichetul de parcare este valabil pentru întreaga durată de timp plătită maximum 3h în parcarea respectivă sau în alte parcări, în intervalul de timp pentru care s-a achitat taxa de parcare.

Pentru riveranii din zonele parcărilor cu plată, pot fi eliberate, la cerere, de Compartimentul Transport Public Local, din cadrul Primăriei Municipiului Călărași, în baza achitării taxei de 200 de lei, abonamente de parcare, cu valabilitate de un an.

Abonamentul va conține date referitoare la parcarea publică cu plată, numele titularului, perioada de valabilitate și numărul de înmatriculare al autoturismului. Pentru eliberarea abonamentului, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate/buletinul, din care să reiasă faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul și certificatul de înmatriculare al vehiculului, care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea lor sau copie după contractul de leasing pentru persoana fizică, în scopul de a dovedi că solicitantul deține în folosință mașina respectivă.

Pentru plata la parcometru cu monede sau prin card bancar, dar și pentru plata prin aplicația mobilă UPPARK, taxa este de 1 leu/oră, 2 lei/2 ore, 3 lei/3 ore.

Pentru plata prin SMS, taxa este de 0,20 Euro+TVA/oră, 0,50 Euro+TVA/2 ore, 0,70 Euro+TVA/3 ore.